KURBAN BAYRAMI ÇOCUKLARA NASIL ANLATILIR?
Kurban Bayramını çocuklara açıklarken aileler ve öğretmenler çoğu zaman zorlanır. Hepimizin hafızalarında çocukluğumuzdaki bayramlara dair pek çok hatıra yer alır. Bu yüzden çocuklukta bayramları anlamlandırmak önem taşır. Her şeyden önce bayram bilincini çocukta geliştirmek ve kültürel değerlerimizi korumak adına bayrama özel olmak üzere; aile içinde ritüeller geliştirebiliriz. Ev içerisinde belirlediğimiz bir bayram şarkısı olması, bayram kahvaltısının her zamankinden farklı olması, hediyeleşmek, harçlık, bayrama özgü kişisel bakıma önem verilip hazırlanılması çocuklar için bayram ruhunu geliştiren etkenlerdir.
Kurban Bayramını çocuklarımıza açıklarken daha çok yaş ve gelişim özelliklerine göre bayramın sosyal anlamı üzerinde durmalıyız. Yardımlaşma ruhunu ön plana çıkarmalıyız. Bayramda insanların birbirlerini ziyaret ettiğini, ihtiyaç sahibi ailelere et yardımı yapıldığını bilmek 5 yaşa kadar yeterlidir. Sorumluluk bilincini geliştirmek adına, etler çocuklarla birlikte dağıtılabilir. 7 yaş altı çocukların kurban kesimine birebir ya da uzaktan şahit olması kesinlikle önerilmez. Soyut döneme girmemiş olan çocuk kurban kesimini gördüğünde bu durumu oyun olarak deneyebilir. Ergenlik dönemine girmiş , 12 yaş üstü çocuklar ise kurban kesimini izleyebilirler. Ancak hiçbir zaman ısrarcı olunmamalıdır.
Köy-kent yaşamına göre bu durum değişiklik gösterebilir. Köy yaşamındaki çocuk hayvan kesilmesini çok normal karşılarken kent yaşamındaki çocuğa bu durum şiddet örüntüsü çağrıştırabilir.
Çocuklarımızın sorduğu sorulara geçiştirmeden iyiliğe vurgu yaparak cevap vermek çocuk ve aile sağlığı için daha sağlıklı olacaktır.
“Bayramların ne demek olduğu ve içinde hangi kavramların yer aldığı; çocuklara, yaş gruplarına uygun şekilde hissettirilmelidir. Kurban Bayramının da sadece hayvan kesmek olmadığı, insanların birbirlerine yakınlaşmalarına vesile olduğu, kurban kesemeyecek kadar ekonomik yetersizlikte olanların ya da kesmeyenlerin ikram olarak gelen kurban etlerini kabul etmeleriyle aralarında bir yakınlık doğacağı, sağlıklı beslenebilmemiz için kurbanlık hayvanların olduğu, her gün beslenme adına binlerce hayvan kesildiği anlatılmalıdır.”